Kikért tesszük?

Adományozz!

Bookmark and Share       Subscribe

Itt tartunk

Az emberi hülyeség határtalan, de csodákkal is találkozunk

2010.02.25. 22:36 CsibaKata

A Blaha Lujza téri aluljáró egy igazi szociológiai terepmunka. Napi rendszerességgel megjelenik az összes kötelező üvegtigris elem. Node nem a nagy magyar valóságról szeretnék írni, hanem a csodákról.

A minap egy idősebb néni jött oda hozzánk, azzal, hogy még nem ismeri, hogy mit akarunk, és hogy mondjunk pár szót a pártról. Ez mindig nehéz egy olyan csapat számára, aki nem pár szó erejéig gondolkodik, de a néni segített, és kérdezni kezdett. Mit gondolunk a gazdaságról, mit gondolunk erről, arról, mit gondolunk a cigányokról. Elmondtuk. És ő is sztorizni kezdett, de ez kivételesen nem olyan sztori volt, ami csak azért buggyan ki a járókelőből, mert másnak nem tudja elmondani, hanem egy valódi, igazi történet:

A néni egy kisebb településen lakott régen, ahol a cigánytelep és a nem cigány rész jól elkülönült. A polgármester nem éppen cigánybarát, és az iskolában is erősen hanyagolták a cigány gyerkőcöket. Azt mesélte, hogy volt is konfliktus rendesen a faluban, cigány-nem cigány utálta egymást. Ez a néni -elmondása szerint- kiköltözött a cigány telepre, és velük kezdett élni, mert segíteni akart a helyzeten. Azt mondta, hogy attól a naptól kezdve a polgármester már nem volt olyan kedves vele, nem beszélt vele már olyan közvetlenül, mint azelőtt. Nem tudja, hogy mibe tenyerelhetett ott bele, de valamibe nagyon belenyúlt. Az egyik cigány kissrác, aki nem volt túl jó tanuló, valamelyik nap megint egyest hozott haza az iskolából, magyarból, irodalomból, mert nem tudta a verset. A történetmesélő néni, így szólt a fiúhoz és a családhoz: "no kisfiam, most tudod mit fogunk csinálni? Jól kiba__unk a tanárnénivel." Nahát tetszett ez a család apraja nagyjának, sok évi kiba__ást kellett már nekik is eltűrni a faluban, itt az ideje, hogy törlesszenek kicsit. A néni így mesélte tovább: "odamentem a gyerekhez, és azt mondtam neki, hogy úgy fogunk kiba__ni a tanítónénivel, hogy megtanuljuk a verset". És megtanulták a verset. Puffoghatott a tanítónéni, hiába.

Na ilyen sztorikat lehet hallani az utcán. A néni elment, de emléke megmaradt, a története pedig... hajj... bár sokakhoz eljutna.

13 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://szazhetvenhat.blog.hu/api/trackback/id/tr891790975

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pep 2010.02.26. 10:05:17

Szerintem ez a bölcsesség egyik mintapéldája.

Úgy szól a gyerekhez, ahogy kell, motiválja, szereti, nem papol, hogy "tanulj fiam, mert csak úgy lehet belőled olyan jófiú, mint a nemcigányok". Nem szociális pályázatokkal meg statisztikákkal jön, hanem ott oldja meg a problémát, ahol kell és ahol lehet.

Történetmesélő Nénit a kormányba!

aliendriver 2010.02.26. 21:56:25

Nekem is volt hasonlo elmenyem..bar teljesen mas okokbol..a nyelvtan tanarom pikkelt ram, meg a bukashoz is kozel kerultem, amikor elkezdtem mindent megtanulni, hogy ne kothessen belem..de sikerult neki..azt mondta, hogy a venulo az egy osszetett szo..merthogy ven-ulo, en meg hiaba mondhattam az ellenkezojet :D:D

hengerfejtömítés 2010.02.27. 00:43:42

"Na ilyen sztorikat lehet hallani az utcán."

Na neee! Ti ezt tényleg komolyan gondoljátok?
Itt látszik igazán mennyi fogalmatok van a vidék problémáiról: semennyi. Ha ezt a sztorit előadnátok akármelyik kistelepülésen ahol lakik legalább egy cigánycsalád, akkor annál a résznél ahol kiköltözik a néni a cigánysorra először viccnek hinnék, de utána egyből hülyének is néznének. És igazuk lenne. pl. mert ti is (akárcsak a megboldogult szdsz) a tanárok hibájának/előítéletességének tulajdonítjátok hogy a cigánygyerekek nem viszik semmire.

Javaslom a teljes LMP vezetőségnek hogy költözzön ki egy hónapra valamelyik borsodi/szabolcsi falu cigánysorára és utána mondjon véleményt.

CommanderCool 2010.03.05. 21:12:34

Ebből a bejegyzésből is lejön hogy mennyire nem az LMPre kell szavazni, az országnak nem fátyolos tekintetű zöld liberálisokra van szüksége ma...és ez a (kitalált történeten alapuló)cikk, hát miután kaptok vagy 0.5%-ot, vezetőségestől, szavazóstul költözzetek ki a legközelebbi cigány telepre, és majd utána írjátok meg tapasztalataitokat. Mondjuk akkor már nem lesztek LMP-sek rég, mert rájöttök mi a valóság...

puszgyusz 2010.03.07. 19:38:25

@CommanderCool: Tévedsz, csak rájuk érdemes szavazni. Itt nem handabandázás van, itt értelem és érzelem.
Elég csak végignézni a történetüket, a programjukat. Az LMP-vel sikerülhet a civileknek visszavenni a közügyeket a korrupt politikusoktól. Vagy neked azok kellenek, akik egy játszótéri homokzó színvonalán képesek csak egymással beszélni, és felnőttségük csak a panamában mutatkozik meg?

Dr Minimum 2010.03.09. 16:00:15

Hiányzik a történet vége. A kis cigánylurkó, miután rájött, hogy verset tanulni nem olyan rajság, mint gizdázni a spanokkal, inkább ott hagyta a vén szatyrot, és ment begyűjteni a napi szinesfémadagot, vagy kirabolni valami idős ember házát.

A nálatok kevésbé életképtelen emberek pedig tudják pl. mi történt Hétesen az utolsó magyar lakossával.

"Január 19-én hajnalban rátámadtak a lakásában: összeverték, csontjait több helyen eltörték, s a kegyetlen tett után több használati tárgyat – tévét, rádiót – elvittek. Az asszonyra a szociális gondozó talált rá, amikor ebédet vitt neki. Kórházba szállították, ahol kétszer is megműtötték. Az életét nem tudták megmenteni: három héttel a támadás után elhunyt.

Az elkövetőket gyorsan elfogták: három gyereket. Két gyerek épphogy túllépte 14. életévet, a harmadik mindössze 11 éves. A rendőrség az idős asszonytól ellopott tárgyakat – televíziót, rádiót, s más elektromos eszközöket – megtalálta egy orgazdánál."

Akinek nem világos, a kis gyilkos retkek: ...dobpergés... cigányok. Persze ezt kimondani rasszizmus.

De amúgy tényleg, a rasszista tanárnő meg pógármester a hibás... Ostoba, naív, demagóg f___ok vagytok.

CsibaKata 2010.03.09. 23:48:55

@hengerfejtömítés: nyugodj meg, vannak a vezetőségben ilyenek.

CsibaKata 2010.03.10. 00:01:59

@Pep:
Gyökösi Bandi bácsi katolikus lelkész és családterapeuta meséje volt még hasonló, amit egy katolikus barátom mesélt, szintén a bölcsesség egy példája. Magam nem vagyok katolikus, de ez a tanmese egyháztól függetlenül élő.

Egy családban kiderült, hogy a férj csalja az asszonyt. Már jó ideje rosszul mentek a dolgok, veszekedések, szitkozódás, egymás hibáztatása mindenért, és amikor még ez is kiderült, akkor végleg kiszabadult minden gyűlölet az asszonyból, azonnal válni akart, ház, gyerek marad, a férj menjen.
Ilyen állapotban beszélt vele a lelkész, és azt mondta: "ne rugja ki a férjét még most semmiképp, mert az csak elmenne a szeretőjéhez, és boldogan élne. Édesgesse vissza magához, szeretgesse, bátorítsa, és majd akkor amikor már visszaédesgette, és már jól érzi magát a férj, és már szerető sincs... na akkor rúgja ki."

Megfogadta az asszony, szeretgette, támogatta, kérdezgette, segítette, meghallgatta, gondoskodott. Fél év múlva Gyökösi Bandi bácsi jön: na, akkor most kell kiadni az útját, most rúgja ki. Mire az asszony: dehogy rúgom, ezt az áldott édes embert?

CsibaKata 2010.03.10. 00:14:16

@Dr Minimum:
Igen, színvak közösségi közbiztonságot!

Erősebb rendfenntartást és a rendészet szerves együttműködését a szociális munkásokkal, családsegtítőkkel, közösségfejlesztőkkel!

Csak és kizárólag a bűnt üldözd, de sohase a bűnöst!

Csak izomból még soha nem ment a történelemben, és soha nem is fog működni. Ez nem demagóg, ez a lényeg.

törzsmókus 2010.04.19. 14:27:07

@hengerfejtömítés: a történet egyik legfőbb tanulsága, hogy talán nehezebben, de a cigánygyerek is meg tudja tanulni a verset, ha valaki szeretettel leül hozzá.
tudom, próbáltam.
tanultam együtt olyan cigánygyerekkel is, aki harmadikos koráig alig járt iskolába; most, hogy foglalkoznak vele, kb egy év alatt utolérte a negyedikeseket; most már önállóan írja a leckéjét, és angolul tanul.
süti beállítások módosítása